Хрін звичайний Armoracia rusticana L, як лікарська рослина Прикарпаття.

Актуальність теми. Інтерес до лікарських рослин підвищується з кожним роком. Важливим завданням сучасної науки виявляється пошук нових ефективних препаратів рослинного походження. Все частіше сучасна медицина звертається до фітопрепаратів, які використовуються як напівфункціональні засоби для лікування і профілактики різних захворювань. Відомо, що завдання всіх фітокомплексів, що містять біологічно активні речовини здійснювати адаптогенний вплив на живі організми, мобілізуючи його гомеостатичні механізми.
З лікувальною метою використовують листки та корені рослини. Встановлено, що надземна частина хріну звичайного містить аскорбінову кислоту, вітаміни групи В, РР. До складу листків хріну входять вуглеводи, зокрема різні цукри і полісахариди, органічні кислоти, глікозиди синігрин і гліконастурцин, флавоноїди, гірчична олія. Корені та листки хріну звичайного з давніх часів використовуються травниками як джерело багатьох мікро- та макроелементів (магній, кальцій, хром, залізо, мідь, фосфор).
 Листя хріну містить кумаринову та саліцилову кислоти, каротин, метиловий ефір кверцетину, ізорамнетил, тирозин, ситостероли. До складу висушених суцвіть рослини входять ефірна олія, глікозиди, органічні кислоти, вітаміни С, К та В1, В2.
Таким чином, різноманітність хімічного складу хріну звичайного зумовлює різні його властивості та вплив на організм, що здавна використовують у народній медицині.
Широкий спектр дії біологічно активних речовин із хріну звичайного спонукав медиків, фармацевтів та біологів створювати лікарські засоби на їх основі.Мета і завдання дослідження. Метою даного дослідження було встановити вміст біологічно активних речовин в листках хріну звичайного.
Для досягнення поставленої мети необхідно було вирішити такі завдання:1.     Встановити ознаки листя хріну звичайного Armoracia rusticana L2.     Визначити елементний склад листків хріну звичайного Armoracia rusticana L.3.     Встановити кількісний вміст вітамінів, а зокрема, вміст вітаміну С, К, Р та каротиноїдів у листках хріну звичайного.
Практичне значення. Отримані результати досліджень з вивчення хімічного складу листків хріну звичайного допоможуть передбачити створення лікарських форм на основі листків хріну звичайного Armoracia rusticanaL.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу